Ünnepeljük vagy se a Valentin-napot? –egy párkapcsolati tanácsadó véleménye

Hogy honnan ered a Valentin-nap megünneplésének szokása, arról több vélemény is létezik.

 

 • Egyesek szerint Szent Bálint (azaz Valentin) egy római pap volt, aki 270 környékén mártírhalált halt keresztény hitéért. A legenda alapján míg a börtönben raboskodott, üzeneteket küldött szeretteinek, barátainak, hogy szereti őket és kéri, hogy ne felejtsék el őt.
 • Egy másik legenda szerint a börtönőr leányával barátkozott össze a rabság ideje alatt, és neki hagyott kis búcsú üzenetet „a te Valentinod” aláírással.
 • Ismert azonban egy pogány gyökere is a Valentin-napnak, ez pedig az ókori római termékenység ünnep a Lupercalia, ezt hagyományosan szintén február közepén ünnepelték.

 

Azoknak, akik szerint van magyar ünnep is bőven, azokat ünnepeljük inkább, ne pedig a nyugatról jött bolondságokat, boldogan tudom újságolni:

A Bálint-naphoz nagyon sok magyar néphagyomány, babona kötődik:

 • ha éjjel babérlevelet teszel a párnád alá, megláthatod a jövendőbelidet
 • ha előző éjjel a fiatal lányok kimentek a temetőbe, szintén megláthatták a leendő férjüket
 • egy pontosan 9 magú alma elfogyasztása után a magokat a kiszemelt fiú zsebébe kellett valahogy becsempészni: ez már biztos sikert és szerelmet hozott 🙂

 

Több ilyen és ehhez hasonló magyar hagyomány köthető a mai naphoz.

 

100 szónak is egy a vége: Valentin-nap, magyarosan Bálint-nap bevonult a magyar szokások sorába. Jött, látott és győzött.

 

Igazából mindenki eldöntheti, hogy mit ünnepel és mit nem. Mit tart bolondságnak és mit fontosnak. Mire szán energiát és mire nem.

 

Én a magam oldaláról úgy gondolom, hogy az ünnepek alkalmával ki tudunk lépni a mókuskerékből, tudunk plusz energiát, odafigyelést tenni a kapcsolatainkba.

 


Meghitté, meleggé varázsolunk egyes napokat. Minden napot ilyenné alakítani lenne talán egy nagy cél, de minden nagy cél felé vezető út egy ilyen kis, apró lépéssel kezdődik.


 

Ez nem egy kötelező ünnep, sokszor hallom, hogy „én a hétköznapokban szeretem a párom, és nem csak ezen az egy napon”. –igen természetesen, de anyák napja kapcsán is el lehet mondani, hogy nem csak anyák napján szeretem és tisztelem az édesanyámat, hanem egyéb más napokon is, egy borongós kedd reggel, vagy egy napos szombaton. Bármikor, de van egy nap a naptárban, amikor aki ünnepli ezt a napot, külön is odafigyel. Plusz energiát, odafigyelést, kedvességet ad az ünnepeltnek.

 

Számomra a Valentin-nap nem az őrült költekezésről, az óriási piros-rózsaszín plüssökről, lufikról szól, hanem a mai kis extra odafigyelésről, egy kis extra kényeztetésről.

 

Tippek, ha mégis megjött a kedved, de nem akarsz rá vagyonokat költeni:

 • egy kedvenc süti, torta elkészítése, beszerzése
 • kedvenc nasi elkészítése (én idén mogyoró-dió-mandula mixszel készültem, de ez még titok :-))
 • egy saját kézzel írt lap, hogy miért szereted
 • egy finom otthoni vacsora, gyertyafény, egy jó film
 • 1 üveg pezsgő behűtve, mikor hazaértek, és már nincs más dolgotok
 • gyerekmentes este
 • egy szál virág, egy kaspóban orchidea vagy egy kis tavaszi jácint (nagyon finom illata van, imádom:-))

A lényeg, hogy tudatosan figyeljünk egymásra, adjunk meg a nap hangulatát. ha lehet, kerüljük a zsörtölődést, a morgást, a kritizálást. (ezt egyéb napokon is hanyagoljuk)

Jó Valentinozást mindenkinek, aki úgy dönt, hogy ünnepelni jó dolog!

 

Boldogságos hetet kívánok, mindenkinek!

 

Oszd meg, ha tetszett!
Facebook
Pinterest
Pinterest
Instagram
Google+
http://kapcsolatvilag.hu/unnepeljuk-vagy-se-a-valentin-napot/
Follow by Email
RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük