Nézd más nézőpontból a problémádat! avagy a gátak a fejünkben vannak…

A múlt héten arról írtam, hogy a párkapcsolatunk megoldásának, javításának korlátai a fejünkben vannak. http://kapcsolatvilag.hu/ha-valtoztatni-akarsz/

Tehát gyakran mi magunk vagyunk a megoldás gátjai. Nézzük meg ezeket az akadályokat egy picit közelebbről!

 


Nagyon sokszor előfordult velem is, de bizonyára veled is kedves olvasóm, hogy annyira belegabalyodtam a problémámba, vagy egy rossz helyzetbe, hogy egyszerűen nem láttam a megoldást. Jobbra néztem, akadályok, balra néztem, ott is akadályok. Mindenhol csak nehézségeket, problémákat láttam. Olyan jó lenne, néha egy kicsit kiszakadni ebből, és felülről, vagy kívülről látni önmagamat, a páromat, a kapcsolatomat, az életemet. Amikor kívülről néz az ember egy problémát, rögtön megváltozik a mintázata. Már nem tűnik kuszának, mindent behálózónak, sőt…. Mintha itt-ott látnánk belőle egy-egy kivezető utat, megoldást….
Tudom, hogy mikor egy konfliktusban benne vagyunk, nagyon nehéz kiszállni belőle (lélekben) mellé ülni vagy fölé repülni és félelem nélkül rápillantani, én mégis ezt javaslom.

 

Játékos feladat:

Mindennek megvan a maga haszna, értelme, még a látszólag abszolút negatív dolgoknak, nehézségeknek is. Lehet ez akár egy fontos lecke az élettől, egy olyan szituáció, amiben megmutatkozhatnak pozitív tulajdonságaink, vagy egy olyan, amiből tanulhatunk, fejlődhetünk, erősödhetünk.
Kérlek képzeld el, hogy ez a válság, amiben most benne vagy, egy ajándék az élettől, Neked, amire néhány év múltával hálásan nézel majd vissza, milyen hasznod van ebből a válságból már MOST?

 

Mit erősít meg benned ez a konfliktus? Milyen képességeket, milyen személyiség jegyekkel gazdagít, milyen ismeretekkel?

 

Ne félj a szituációtól, amiben benne vagy, kérlek, lépj hozzá közelebb, ismerkedj meg vele, és gondold el….
Amikor elkezded látni a pozitívumait akár a legelkeseredettebb helyzetnek is, akkor egy kicsit kiszálltál a probléma halmazból, és biztos vagyok benne, hogy látod a megoldásokat. Nem egyet, többet. Csak választanod kell.
Kérlek HIDD EL, hogy van kiút, mindig van, amit meg tudsz tenni a kapcsolatodért, még akkor is ha elsőre úgy tűnik, ez nincs így.

A másik nagy akadálya a kapcsolati problémák megoldásának, az hogy mindig a másiktól várjuk a változást. MIÉRT?
– mert nekem van igazam
– mert ő ilyen vagy olyan
– mert ő szúrta el
– mert neki kellene változtatni,
– mert én csinálom jól
– mert ő tudja rosszul…. stb stb.
Kifogás, indoklás MINDIG van, hogy MIÉRT a másik az oka mindennek.
Ugye mindenki magára ismert egy picit? Hát persze… 🙂
A párkapcsolatért a pár tagjai, mindketten 100%-ban felelősek. Nem csak én, nem csak ő… mindketten. együtt 100-100%-ban. Megfigyelések szerint ha a pár egyik tagja úgy érzi rosszul áll a szénájuk, szinte bizonyos hogy a másik is így érzi ezt.
Tegyük a szívünkre a kezünket és ismerjük el a saját dolgainkat. Biztos van ilyen. Aztán határozzuk el, hogy változtatunk. Ilyen egyszerű. HIDD EL, lehetséges.

Boldogságos hetet kívánok!

 

Álló Gabriella- párkapcsolati tanácsadó és coach

Oszd meg, ha tetszett!
Facebook
Pinterest
Pinterest
Instagram
Google+
http://kapcsolatvilag.hu/nezd-mas-nezopontbol-a-problemadat/
Follow by Email
RSS

2 hozzászólás érkezett erre: “Nézd más nézőpontból a problémádat! avagy a gátak a fejünkben vannak…

  1. Köszönöm a cikket Gabi. Az a helyzet, hogy a kapcsolat elején mint mindenki azt hittem, hogy úgy lesz teljes, ha mindenki hozzáad 50%-ot, úgy egész 100 % lesz. Nos, idővel rájöttem én is, csak úgy működik, ha mindketten 100%-ot teszünk bele.

    1. Igen: 100-100% munka és a felelősség is. Csak így tud megfelelően működni a kapcsolat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük