Mire jó egy párkapcsolati tanácsadó?

A mai rohanó és megváltozott világban nagyon sok pár küszködik kapcsolati problémákkal. Bizonyára sokaknak ismerősek azok a panaszok, amikkel a hozzám forduló párok többségében megkeresnek engem. Ilyen és ehhez hasonló megfogalmazásokkal szokták leírni a helyzetet:

 


·         kihűltek az érzelmek, érzelmeink,

·         ellaposodott a kapcsolatunk,

·         már nem olyan, mint régen volt,

·         a lángolás idejének már vége,

·         megszoktuk egymást,

·         csak élünk egymás mellett,

·         jó, ha a gyerek körüli teendőket megbeszéljük.

 


Ez az állapot az eltávolodás, a kapcsolatok gyilkosa. Nagyon szerencsések azok a párok, akik egy ilyen helyzetben mernek, akarnak és tudnak párkapcsolati tanácsadásra menni. A többség ugyanis nem jut el szakemberhez, pedig a kapcsolatok nagy része ilyenkor még megmenthető.

 

Az eltávolodás visszafordítható.

 

A legtöbb ember, ebben a helyzetben a barátokkal, barátnőkkel esetleg a hozzájuk közel álló családtagokkal beszéli meg a helyzetet, a gondokat. Sokan még velük sem, csak úgy érzik, hogy ezt egyszerűen nem lehet bírni, kizárt, hogy az élet csak ennyiből álljon. Fontos, hogy beszéljünk a problémáinkról, ne gondoljuk azt, hogy egyedül vagyunk vele, de nem mindegy, hogy KIVEL beszélünk a felmerült nehézségekről.

Barátnővel, baráttal megosztani a dolgainkat nagyon szép dolog, de tartós megoldást nem hozhat. Miért?

 

Mert a legtöbb ember, köztük a legjószándékúbb barátok, barátnők is, saját érzéseik, értékeik, véleményük alapján adnak tanácsot, vagy mondanak okosat. És a csacsogás, beszélgetés soha nem egyenlő egy valóban szakértővel folytatott tanácsadással.

 

 


Mi is valóban a tanácsadás? Miért fontos?

 

Tanácsadás alkalmával beszélgetéssel, egymás meghallgatásával új szempontokat ismerhetnek meg a bajban lévők, megláthatják egymás nézőpontjait, mozgatórugóit, gondolatait.

 

 

A szakember segít megtalálni a kliensben megbúvó SAJÁT megoldásokat, lehetőségeket, a problémás kapcsolatban megtalálható erősségeket, esélyeket és azután ezekre az erősségekre újra felépíteni a kapcsolatot.

 

Kapcsolati szakaszok -egy kapcsolat élete

 

Minden kapcsolatnak megvannak az egyes szakaszai. Ezek többé-kevésbé állandó, jól beazonosítható periódusok. Természetesen egyénenként változik az egyes szakaszok hossza, intenzitása.

 

A szenvedélyes szerelem időszaka után (maximum 2 év)  az érzés csillapodásával fokozatosan elkövetkezik előbb az erőviszonyok és igények tisztázásának háborús szakasza, majd a függetlenség, önmegvalósítás nyugalmas időszaka.  Az évek óta tartó házasságok általában ebben a szakaszban járnak, feltételezve, hogy az előző szakaszokban a párok elvégezték aktuális feladatukat, azaz a kötődés és bizalom kiépítését, valamint a közös élethez elengedhetetlenül fontos szerepek leosztását, közös értékek, hagyományok kialakítását.

 

Eltávolodás

 

Amikor az eltávolodásról beszélünk, általában a nyugalmas szakasz nehézségeire gondolunk. Mi is az eltávolodás? Az értelmező szótár szerint: „Idegenkedést érez iránta. Érzésben, felfogásban egyre jobban eltér tőle.”  Az eltávolodás okait, ha megnézzük, láthatjuk, hogy a párok egész egyszerűen nem fordítanak kellő időt egymásra, és magára a kapcsolatukra.

Lássuk egy példával, mire is gondolok. Ha veszünk egy új autót, kezdetben nagyon vigyázunk rá, nem engedjük, hogy a gyerekek egyenek benne, vagy koszos kézzel hozzányúljanak valamihez, gyakran elvisszük lemosni, nem sajnáljuk rá a wax-ot sem, hadd ragyogjon, és természetesen megtankoljuk, hiszen anélkül nem megy.

És mi van a párkapcsolatunkkal? Megismerkedünk valakivel, kezdetben sokat beszélgetünk egymással, jól érezzük magunkat, nem engedjük, hogy más beleszóljon, nem sajnáljuk a párunktól az időt, hogy elkísérjük őt egy focimeccsre, vagy beüljünk vele egy romantikus filmre, noha az nem a mi asztalunk, ugyanakkor jó esetben ajándékokra is költünk, hadd érezze a szerelmet.

Aztán eltelik pár év, és az évekkel azelőtti ajándékok, közös programok, nagy beszélgetések, már nem hajtómotorjai a kapcsolatnak. Hoppá, elfelejtettük megtankolni az autónkat, már ehetnek benne a gyerekek is, és csak néha visszük el lemosni, mikor már szégyelljük, hogy koszos. Ahogyan nincs olyan autó, ami egy tankolással örökké megy, úgy nincs jó kapcsolat sem anélkül, hogy táplálnánk, és tennénk érte. Mentorom ezt anno úgy mondta: A házasság nem működik. Azt a pár tagjai működtetik. Ahogy az autó sem megy benzin nélkül. Újra és újra tenni kell a kapcsolatunkért. Minden nap. Mit lehet tenni a házasságunkért? Itt nem kell rögtön nagy dolgokra gondolni, ha úgy könnyebb, kezdhetjük apróságokkal is, sőt szokásokat kialakítani pont apró lépésenként lehet. Szögezzük azt le, hogy mivel minden ember más és más, minden ember másból érzi, hogy szeretik őt, mást gondol fontosnak egy kapcsolat életében. Gary Chapman világhírű könyve óta tudjuk, (Gary Chapman: Egymásra hangolva) hogy a szeretet kifejezésének 5 módja van, minden ember beletartozik ebbe az 5 ún. szeretetnyelv valamelyikébe. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Fontos, hogy tisztában legyünk a saját és párunk szeretetnyelvével, hiszen akkor elég könnyen értésére tudjuk adni kedvesünknek, mennyire szeretjük őt, és ezzel ő is tisztában lesz.

 

 

Az 5 szeretetnyelv pedig: 

·         a minőségi idő,

·         a testi érintés,

·         a szívességek,

·         az ajándékok,

·         és az elismerő szavak.

 

Tehát, mit is tehetünk?

Mindegyikre adok tippeket kedves Olvasóimnak, tessék őket kipróbálni, tesztelni, gyakorolni:

 

·         közös séta kézen fogva vagy egymásba karolva (ha megoldható kettesben)

·         szánjatok minden nap időt arra, hogy elmeséljétek egymásnak a napotokat (még ha a szemedben unalmasnak is tűnik, de így egy kicsit részesei lesztek egymás hétköznapjainak)

·         beszélgessetek nem hétköznapi témákról, azaz pl: hova utaznál el szívesen, mi a legnagyobb álmod,  mit gondolsz…

·         búcsúzzatok egymástól mindig csókkal vagy legalább puszival és üdvözöljétek is egymást ugyanígy

·         napközben, ha van rá lehetőség, öleljük át társunkat és mondjuk el neki pár szóban, hogy szeretjük

·         esténként egy kis masszázs vagy gyertyafényes fürdőzés (kis fürdőszobában is megoldható, csak kreativitás és elhatározás kérdése)

·         dicsérjük meg párunkat, ha csinos, vagy valamit ügyesen elintézett,

·         használjuk gyakrabban a köszönöm, ez jól esett… vagy az őszintén örülök… vagy a gratulálok… kifejezéseket

·         adjunk egymásnak apró ajándékokat: egy csokor virág, vagy a kedvenc étel vagy süti elkészítése

·         segítsünk neki a házimunkában vagy a papírmunkában vagy bármiben, amire van lehetőségünk

Aznap, mikor nem tettél a házasságodért semmit, azon a napon nem voltál házas.

Ne feledjük: sosem késő változtatni.

 

 

Álló Gabriella

párkapcsolati tanácsadó és coach

 

 

 

Oszd meg, ha tetszett!
Facebook
Pinterest
Pinterest
Instagram
Google+
http://kapcsolatvilag.hu/mire-jo-egy-parkapcsolati-tanacsado/
Follow by Email
RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük