Kilépni vagy nem kilépni? – ez itt a kérdés… Egy házassági tanácsadó véleménye az ellaposodott kapcsolatokról

Egy FB-s csoportban merült fel az alábbi kérdés egy csoporttárs részéről:

„ 4 éves kapcsolatban élek, a 1,5 év kedveskedés, odaadás, lángoló tűz idejének örökre vége. 🙁 Helyére lépett a közöny, a megszokás és az unalom,sőt flegmázás és az örökös viták, balhék. Hogy lehet ezt elviselni, mit tegyek.”

 

Ehhez tudni kell, hogy számos FB csoport tagja vagyok, ahol azok a nők (ritkábban férfiak) vannak, akiknek az én tanácsadásom, segítségem létfontosságú lehet. Igyekszem figyelni, és meghallani a problémáikat, gyakran teszek fel nekik őszinte, tisztázó kérdéseket vagy adok konkrét tanácsot, segítséget. De mindig nagy érdeklődéssel figyelem más csoporttársak véleményét, tanácsait, a megoldásra irányuló ötleteket. Ezekből is sokat tanulok.

Tehát figyeltem más tagok tanácsait. Mit gondoltok, milyen tanácsból volt a legtöbb?

 

Volt aki a nyitott kommunikációra biztatta a gondban lévőt, volt aki, azt ajánlotta, hogy a kérdező találjon magának otthonon kívüli elfoglaltságokat (torna, színház, mozi, barátnők), hívja a férjét is programokra. Szóval volt szép számmal ötlet, de ami kimagaslóan több volt, az a:

„Ha nincs változás, én lépnék,” vagy

„változtatni tudni kell…” vagy

„lépj túl…” vagy

„tényleg fiatal vagy ehhez, a boldogság mindenkinek jár…” vagy

„oldjál kereket…”

Azt hiszem nem is kell tovább részleteznem, mert a nagy többség bizony a kapcsolat megjavítása helyett egyértelműen a „cseréld le a pasit” tanácsot adta.

 

Ez elgondolkodtatott.

 

Na nem maga a tanács, hanem az, hogy ennyire sokan gondolják úgy, hogy egy kapcsolat (egy szerelem) olyan mint ruhadarab vagy akármilyen használati tárgy. Elromlott, vagy már nem tetszik a színe? Sebaj! Nem kell megjavítani, cseréld le egy másikra, egy újabbra, egy más színűre, egy kisebbre vagy éppen egy nagyobbra, egy modernebbre… stb. Miért gondoljuk ezt így?

 

Ha megfordítjuk a kérdést: lecserélnénk-e az autónkat például, csak azért mert, defektet kaptunk.

Tegye fel a kezét, aki lecserélné! Azt hiszem, nem sokan tették fel a kezüket. Miért? Miért fontosabb egy autó, mint a párunk? vagy más kérdéssel kérdezve:

 

Miért van a párkapcsolatunk egy szinten a dobd el, ha elromlott tárgyakkal, és miért nincs egy szinten mondjuk az autónkkal vagy a házunkkal, amit gondolkodás nélkül felújítunk, megjavítunk, feltunningolunk…

A párkapcsolatot miért nem?

Mit javaslok én, mint párkapcsolati coach és tanácsadó?

alapszabály: Ha te rosszul érzed magad a kapcsolatodban, szinte biztosra veheted, hogy a párod is így (vagy nagyon hasonlóan) érez. Tehát ő is rosszul érzi magát.

Amit én kérdeznék:

az  elmúlt években MIT TETTÉL vagy éppen MIT MULASZTOTTÁL EL MEGTENNI annak érdekében, hogy a kapcsolatod 2017-ben ne legyen unalmas, leharcolt nyűg. Írd csak össze! Nézz magadba! Lehet, hogy a párod egy morcos vén medve, nem túl adoniszi testtel, és biztos rengeteg mindent elszúrt. De benned kedves kérdező csoporttag már felmerült a rossz így, mit tegyek kérdés. Ez nagyon jó, előre mutat, közelebb visz a megoldáshoz. De csak akkor, ha elismered, te sem vagy tökéletes. Írd csak össze bátran, nem harap. A hibáinkból lehet a legtöbbet tanulni, nem szégyen tévedni, rosszul csinálni.

 

Hogyan lehetne jobb? Először is azt gondolom, próbáljuk megjavítani azt a kapcsolatot. Halkan hozzáteszem, nem minden kapcsolatot lehet megjavítani, és nem is mindet kell. De a normál kerékvágásban csordogáló, valaha lángoló kapcsolatot, úgy gondolom érdemes megtartani és a megjavítására fókuszálni.

Hogy  HOGYAN?

Na, erről írok legközelebb…

 

Boldogságos hetet kívánok!

Álló Gabriella- párkapcsolati tanácsadó és coach

Oszd meg, ha tetszett!
Facebook
Pinterest
Pinterest
Instagram
Google+
http://kapcsolatvilag.hu/kilepni-vagy-nem-kilepni-ez-itt-a-kerdes-egy-hazassagi-tanacsado-velemenye-az-ellaposodott-kapcsolatokrol/
Follow by Email
RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük