HOGYAN SZERESD A PÁRODAT, HOGY Ő IS ÉREZZE EZT?

 

Veletek is előfordult már, hogy a nap végén fáradtan pakoltátok, mosogattátok el a vacsora után maradt káoszt, míg életetek párja nézte a TV-t és nagyokat nevetett a műsoron? Aztán nem értette miért morcoskodsz és miért nem akarod megmasszírozni az ő hátát, pedig ő annyira szeret téged, hogy még puszit adott és megölelt téged a finom vacsoráért?

VAGY

Álltál már értetlenül, amiatt, hogy a mesterien kigondolt, gyönyörűen megvalósított, szépen becsomagolt ajándékodért kaptál egy puszit, egy nagy ölelést, aztán harmadnapon a becses ajándék 2 halom szennyes alól került elő?

VAGY

Gondoltál már arra, hogy biztos nem is szeret, mert mindig csak munkán jár az esze? Alig, hogy haza érkezik délután a párod, már áll is neki autót mosni, megszerelni a gyerekek bicaját, vagy füvet nyírni. És mikor szólsz neki, hogy olyan jó lenne egy kicsit leülni és beszélgetni, vagy hétvégén gyomlálás helyett  kirándulni menni,  akkor a fejedhez vágja, hogy neked semmi sem elég, semmi sem jó, mert ezt mind érted csinálja? Neked meg az jár a fejedben elkeseredetten, hogy te mindezt érted, de olyan jó lenne kicsit együtt lenni, egymásra figyelni és nem robotolni?

 

Ha csak kicsit is ismerős neked valamelyik helyzet, akkor tisztában vagy azzal, hogy nem mindig tudjuk (egyikünk sem) pontosan kifejezni a szeretetünket a párunk felé. Van, amikor jobban sikerül, és van mikor kevésbé, sőt van, mikor teljesen félresiklik az egész, és mi nem értjük, hogy mi történt körülöttünk.

 

SZERETET: a világ egyik legtalányosabb szava. A pszichológusok szerint, a szeretet utáni vágy az ember alapvető érzelmi szükséglete. Egyszerűen ahhoz, hogy létezzünk, hogy éljünk, éreznünk KELL a nekünk fontos emberek szeretetét.  Az érzelmi egészséghez mindenképpen szükség van arra, hogy szeretetvágyunk be legyen töltve. Csak akkor érezzük magunkat biztonságban, ha a társunk elfogad bennünket, és törődik velünk.

TE  mindig érzed a párod szeretetét? Ő (vajon) mindig érzi a tiédet?

 

HOGYAN TÖLTHETJÜK BE EGYMÁS SZERETETIGÉNYÉT? Ez a nagy kérdés.

 

TE MIBŐL ÉRZED,  HOGY A PÁROD SZERET?

 

SZERETETNYELV: mi is ez? A világban számtalan nyelvet beszélünk. Ahhoz, hogy egy másik kultúrában eredményesen kommunikáljunk, meg kell tanulnunk a másik nép nyelvét. Ennek hiányában nehezen fogunk boldogulni. Így van ez a szeretettel is. Számtalan eset ismeretében Gary Chapman párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó

5 különböző szeretetnyelvet különített el.

 

Minden ember máshogy érzi magát szeretve, de ezek mindegyike besorolható az 5 szeretetnyelv valamelyikébe. (több dialógus, nyelvjárás létezik itt is, mint a nyelveknél)

Ezért lehetséges az, hogy az általunk beszélt szeretetnyelv nagyban különbözik a társunkétól. Annyira mondjuk, mint a magyar nyelv a japántól. Elég nehéz sikeresen kommunikálni egy japán emberrel, úgy hogy nem ismerjük egymás nyelvét. Pont ennyire nehéz a feleségünkkel vagy a férjünkkel sikeresen kommunikálnunk, ha nem ismerjük egymás szeretetnyelvét, és az nagymértékben különbözik egymástól. Egyik szeretetnyelv sem jobb a másiknál, csak más.

Nézzük kicsit részletesebben a szeretetnyelvek 5 fajtáját.

 

  1. AZ ELISMERŐ SZAVAK:elismeres

Biztos mindannyian ismerünk olyan embereket, akik a jó szótól, a dicsérettől, a biztatástól egyszerűen szárnyakat kapnak. Akiknek, ha azt mondjuk, hogy egyszerűen zseniálisan megoldottad ezt a problémát, akkor felragyog az arca. Látszik rajta, hogy boldog.  Ha bátorítod őt valamiben, a hegyeket is meg tudja mozgatni. Dicsérd őt társaságban meg, és látni fogod, milyen nagyra értékeli. Érezni fogja, hogy szereted. Neki a szavak a fontosak.

 

 

 

  1. A MINŐSÉGI IDŐ:

Mit jelent ez a kifejezés?

Azt az időt jelenti, amikor OSZTATLAN figyelmet szentelünk valakinek. Nem telefonálunk közben, nem számítógépezünk, nem nézünk TV-t (vannak kivételek) hanem rá figyelünk.  Akinek a minőségi idő a szeretetnminosegi idoyelve, (mint én például :-)) az akkor érzi magát szeretve, ha megkapja ezt. Milyen formában történhet? Többféle nyelvjárása is van ennek a nyelvnek. Ilyen például: a meghitt beszélgetés, a közösen végzett tevékenységek, közös elfoglaltságok, (= közös élmények) és maga az együttlét.

 

 

 

  1. AZ AJÁNDÉKOZÁS:

 

Ezt talán nem kell bemutatni. Minden kultúrában az eszkimóktól a japán bennszajandekokülöttekig, az ajándék a szeretet egyik egyetemes kifejezési formája. Ezt mindenhol ismerik, de nem mindenkinek ez az elsődleges szeretetnyelve. Ilyenkor nem az ajándék értéke számít (kivéve ha túl nagy aránytalanság az ajándék értéke és az ajándékozó lehetőségei közt. Például ha egy milliomos folyamatosan repi ajándékokat visz haza a feleségének, akkor felmerül, hogy ez valóban a szeretetének a kifejezése-e) Nem csak tárgy lehet az ajándékunk, hanem mondjuk a jelenlétünk. Válságos helyzetben nincs is jobb ajándék, mint a párunk mellett lenni. Számunkra a legjobb befektetés társunk megajándékozása, hiszen ilyenkor ő maximálisan érzi szeretetünket.

 

 

  1. SZÍVESSÉGEK:

Másképpen: mit teszel a párodért, hogy érezze, hogy szereted?  Itt nagyon sok mindenre lehet gondolni: szivessegekfinom vacsorát készítesz neki, figyelsz a ruháira, kimosod, kivasalod helyre teszed neki, ő cserébe lemossa a kocsidat vagy segít a bevásárlásban. Mindez figyelmesség, tervezés, idő és igyekezet kérdése. Annak, aki a szívességek nyelvén ért, a cselekedeteink mutatják meg a szeretetünket, és nem a szavaink, vagy ajándékok. Neki hiába mondod, hogy szereted és mennyire büszke vagy mondjuk arra, hogy csinos, nőies, szép, (vagy éppen férfias, izmos) de lehet, ha kivinnéd helyette a szemetet, vagy megjavítanád neki a háztartási gépet, ami már 1 hete nem működik, na akkor érezné úgy, hogy szereted. 🙂

 

 

  1. TESTI ÉRINTÉS:

 

Szerintem sokan gondoljáttesti erintesok most azt, amit én is gondoltam, hogy a legtöbb férfinek ez az elsődleges szeretetnyelve. Magyarán megmondva a szex. 🙂 Ez az elmélet nem igaz. A testi  érintés nem korlátozódik csupán a szexre. Ide tartozik az ölelés, a csók, mikor séta közben belekarolsz, vagy megfogod a kezét, vagy megpuszilod őt csak úgy. 🙂 A szex is nagyon fontos, de nem mindenkinél a legfontosabb.

 

 

Most, hogy nagy vonalakban megismerhettétek az 5 szeretetnyelvet, a következő feladat megállapítani, hogy TE és a PÁROD melyiket beszélitek.

Ez lesz a folytatásban

 

Boldogságos hetet kívánok mindenkinek!

Álló Gabriella- párkapcsolati tanácsadó és coach

Oszd meg, ha tetszett!
Facebook
Pinterest
Pinterest
Instagram
Google+
http://kapcsolatvilag.hu/hogyan-szeresd-a-parodat-hogy-o-is-erezze-ezt/
Follow by Email
RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük