Boldogságunk kulcsa a mi kezünkben van… Hogyan járul hozzá a jó párkapcsolat a boldogságunkhoz?

Mi a boldogság?

 

Erre sokan, sokféleképpen válaszoltak már a történelem során. Egy biztos: belülről fakad. Aki önmagán kívül keresi vagy bizonyos körülmények meglététől vagy éppen hiányától teszi függővé a saját boldogságát, az elbukik.

 

A boldogság pszichológiai szempontból nézve, pozitív érzelmek olyan különleges keveredése, mely során jól érezzük magunkat a saját bőrünkben.

 

 

Kutatások szerint, boldogságszintünket 3 tényező határozza meg:

 

1.       genetikai tényezők: azaz alkati sajátosság is, hogy ki mennyire képes elengedni, és jól érezni magát: ennek aránya 50%

2.       életesemények: akár pozitív akár negatív irányban módosíthatják a genetikailag belénk kódolt 50%ot, az életesemények módosító hatása 10%

3.       a maradék 40%:  efelett rendelkezünk tudatosan

Úgy is fogalmazhatnék: 40%ban vagyunk felelősek saját boldogságunkért. Nem kis felelősség 🙂

 

Mitől függ ez a 40%?

 

A Harvard Egyetem leghosszabb mintegy 75 évig tartó kutatásban vizsgálták a boldogság forrását. Az eredetileg vizsgált több mint 700 emberből jelenleg mintegy 60an élnek. Az 1938-ban indult program a társadalom széles körét felölelte: a harvardi egyetemistáktól kezdve, bostoni szegénynegyedekben lakók is részt vettek a vizsgálatban.

75 évnyi vizsgálat: agyröntgen, interjú, orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy a JÓ KAPCSOLATOKBAN rejlik az egészség és a boldogság záloga.

 

1.       nagyon fontosak a közösségi kapcsolatok, és itt most nem a FB –ra és a virtuális barátokra gondolok, hanem a valós szociális kapcsolatokra: hobbi-társak, sportkörök, természetjáró csapat stb.  A MAGÁNY MÉRGEZŐ!

 

2.       legalább ilyen fontos a párkapcsolatunk is. Ha szeretetteljes, meleg kapcsolatunk van, az kihatással van a boldogságunkra is. A kutatás egyértelműen kimutatta, hogy akik szerető családban éltek, volt kiért küzdeniük és felépülniük, azok életük végén jobban viselték a fájdalmakat és magasabb arányban épültek fel a betegségeikből.

 

 

Nem szabad elfelejtkeznünk: az emberi kapcsolatainkért MI vagyunk a felelősek. Sok múlik a kommunikáción, a konfliktuskezelésünkön, empátiánkon.

 

Ha úgy érzed, van mit javítanod a párkapcsolatodon, keress bizalommal! http://kapcsolatvilag.hu/kapcsolat/

 

Páros és már egyéni párkapcsolati tanácsadásomon rengeteg ötletet, gyakorlatias feladatot kapnak a részt vevők, hogy párkapcsolatukat igazán meleggé és harmonikussá tegyék.

Oszd meg, ha tetszett!
Facebook
Pinterest
Pinterest
Instagram
Google+
http://kapcsolatvilag.hu/boldogsagunk-kulcsa-a-mi-kezunkben-van/
Follow by Email
RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük